Eetbare paarse viooltjes worden ook wel frivole viola genoemd en zijn zowel als hele bloem of als losse blaadjes eenvoudig te verwerken als garnering. Eetbare paarse viooltjes zijn licht zoet en zacht van smaak. Er komt ook een lekkere zachte geur van de viooltjes af wat bijdraagt aan de beleving. Ze zijn gesuikerd heel lekker en kunnen ook goed gebruikt worden in toetjes, salades of gebak. Ze staan ook erg leuk ingevroren in ijsblokjes.Eetbare bloemen zie je vandaag de dag weer steeds vaker terugkomen op het bord. Hoewel de bloemetjes soms bijna te mooi zijn om op te eten, kun je gerechten er heel mooi mee opmaken. Eetbare bloemetjes fleuren een gerecht echt op en geven een vrolijke en natuurlijke indruk. Ze zijn prachtig als garnering en worden dan ook veel gebruikt om gerechten mooi mee af te garneren. Hoewel eetbare bloemen vaak decoratieve doeleinden kennen, hebben veel bloemetjes ook een lichte maar lekkere smaak. Niet alleen een lust voor het oog, maar ook op culinair gebied dus.